IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво могат да научат привържениците на АЕЦ "Белене" от опита на Словакия?

Много неща могат да се променят в процеса на изграждане на една ядрена електроцентрала, като обикновено се появява необходимостта от още пари и още време

08:15 | 17.10.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 3
fon
преди 4 години
Всъщност двата реактора на АЕЦ Моховце са започнати още 1985-та, до момента 35 години "се строят" както казват ядрените лобисти за да покажат как активно се строят АЕЦ-ове в ЕС и са по 440МВhttps://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_energy_in_Slovakia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
fon
преди 4 години
Ама това се случва с всеки АЕЦ в света, не само в Словакия. 2-3 пъти надвишаване и на срока и на бюджета. Белене може само да разори България напълно и пак да не заработи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
Shadow1
преди 4 години
След една година това, след 5 години онова след още 10 още по-друго нещо, ти защо не пропуснеш да ядеш днес и да изчакаш до догодина да пуснат по евтин хляб ? Може ли вечно да чакаме следващото бъдещо нещо и да стойм голи? На термоядрените централи от 50 години вече все им трябват още само няколко години за да са готови. А и в случая с Белене много пари вече са похарчени, не е като току що да сме започнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
До няколко години ще започнат да строят първите комерсиални термоядрени централи - евтина, напълно чиста и неизчерпаема енергия. Тогава тези АЕЦ-ове ще си ги бием у главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
IQ96
преди 4 години
до 3А прочете ли и коментара на Кр.Христов под линка?Това е типичната 100% реакция на българските инвеститори.Предлагаш да се обвържем със страните от Западните Балкани? щото тука зелените няма да дадат да се прокарват тръби и унищожават гори. Нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
"Въобще не мога да разбера какво иска да каже авторът." ... :))) ... ами когато някой ученик не разбира нещо , какво му казваш да прави с неразбраното :)))"...и Словакия да се откаже от ядрената енергия и да минава на..." ... казва го инженер по ядрена енергетика Микел Шнайдер ... импе , нали си писахме веднъж какво го къдрят германците , за част от базовия товар дето им трябва за заместване на въглищните централи , строят кабел ... ето ти го на български :http://atominfo.bg/?p=33864а тук е самият проект :https://***.tennet.eu/our-grid/international-connections/nordlink/не ги мисли немците , те ще се оправят , ами ние как ще се оправим с беляНЕ и тукашните мераклии енергетици ... ааа , нали чете за португалците , на търгове са направили целият си базов товар от нефективни фотоволтаици , в момента достроявят 3-та поред хидропомпена централа и ще си осигурят безвъглероден базов товар ... мдааааавстралийците да ти кажа и те като португалците са решили , фотоволтаици и хидропомпени станции , а въглища и газ газят буквално :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
onezero
преди 4 години
В предвид данък въздух(галено въглеродни емисии) дето ни го налузиха всяка една цена на АЕЦ стана приемлива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 17
Императорът
преди 4 години
Въобще не мога да разбера какво иска да каже авторът. Хем признава, че германската енергетика е катастрофирала, отказвайки се от ядрената енергетика, а ВЕИ са пълен провал - и сега Германия бичи яко вонящи въглища... хем (ако правилно съм разбрал) иска и Словакия да се откаже от ядрената енергия и да минава на доказалите се като неефективни плочки и перки !!! В Германия за пореден път ще повишат цената на електроенергията, заради боклучавите ВЕИ, а заради тая скъпа енергия немската индустрия активно се изнася в околните страни, включително и към Словакия.Не мога да разбера какво искат някои - да върнат Европа в прединдустриалната епоха ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още